Za każdym razem, gdy zabieram się za nowy, chiński przepis, z niecierpliwością wyczekuję efektu finalnego... 10-15 min spędzone w kuchni, piękny zapach, cudowny wygląd potrawy i smak, który uwielbiam!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- Makaron Chow Mein: 400 gramów
- filet z kurczaka - pojedynczy: 2 sztuki
- krewetki królewskie: 200 gramów
- Kiełki fasoli, soi, brokuła lub inne (do wyboru): 1 opakowanie
- papryka czerwona duża: 1 sztuka
- kapusta bała: 0.25 sztuki
- marchew starta na tarce o grubych otworach: 2 sztuki
- czosnek główka: 2 ząbki
- jajka: 2 sztuki
- żółta pasta z fasoli (opcjonalnie): 1 łyżka
- sos sojowy,: 3 łyżki
- sos rybny: 1 łyżka
- brązowy cykier: 1 łyżka
- szczypior posiekany: 1 pęczek
- chilli mały kawałek: 1 sztuka
- olej z oliwek lub olej rzepakowy: 2 łyżki
Chiński makaron chow mein z jajkiem, krewetkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odłożyć na później.
2.Rozgrzać wok z olejem, dodać pokrojony czosnek oraz warzywa. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Odłożyć na później.
3.W tym samym woku przygotowujemy teraz sos: pastę z fasoli, sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier mieszamy razem i chwilę gotujemy. Odstawiamy do miseczki.
4.Do woka wlewamy 1 łyżkę oleju i czekamy, aż się mocno nagrzeje. Dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i gdy się zetną - zaczynamy je mieszać Dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka i krewetki. Chwilę smażymy. Dodajemy sos, warzywa i makaron. Wszysto dobrze mieszamy. Całość posypujemy szczypiorkiem i papryczką chilli. Smacznego!
Komentarze