CEBULOWA ZUPKA KREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupka, w połączeniu z chrupkimi tymiankowymi grzankami...raj dla podniebienia.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 większych cebul + 1 średnia
    ok. 2 l bulionu warzywnego
    4 ziemniaki
    1 por
    3 ząbki czosnku
    kilka kromek chleba
    1/4 kostki masła
    tymianek suszony
    10 dag sera startego żółtego
    sól, pieprz
    oliwa

Cebulowa zupka krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe grzanki 1. Na patelni roztapiamy ok.2 łyżki masła, wrzucamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy tymiankiem i mieszając o czasu do czasu smażymy, aż do uzyskania złocistych i chrupiących grzanek.
  • Podsmażamy cebulę 2. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, natomiast jedną średnią w kosteczkę. Rozgrzewamy na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie, trochę masła i odrobinę oliwy. Wrzucamy ćwiartki cebuli i smażymy aż się trochę zeszkli.
  • 3. Cebulę przekładamy do bulionu, dodajemy białą część pora, ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok.45 min. Na koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek i wszystko blendujemy na gładki krem. Jedną pozostała cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażamy na masełku, odsączamy z tłuszczu i dodajemy do kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy