Pyszna, aromatyczna i sycąca zupka, w połączeniu z chrupkimi tymiankowymi grzankami...raj dla podniebienia.
60 min
Składniki:
10 większych cebul + 1 średnia
ok. 2 l bulionu warzywnego
4 ziemniaki
1 por
3 ząbki czosnku
kilka kromek chleba
1/4 kostki masła
tymianek suszony
10 dag sera startego żółtego
sól, pieprz
oliwa
Cebulowa zupka krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni roztapiamy ok.2 łyżki masła, wrzucamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy tymiankiem i mieszając o czasu do czasu smażymy, aż do uzyskania złocistych i chrupiących grzanek.
2.Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, natomiast jedną średnią w kosteczkę. Rozgrzewamy na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie, trochę masła i odrobinę oliwy. Wrzucamy ćwiartki cebuli i smażymy aż się trochę zeszkli.
3.Cebulę przekładamy do bulionu, dodajemy białą część pora, ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok.45 min. Na koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek i wszystko blendujemy na gładki krem. Jedną pozostała cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażamy na masełku, odsączamy z tłuszczu i dodajemy do kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i startym serem.
Komentarze