Zupa-krem cebulowa

4.5 (185 ocen)

Lekka, pożywna i aromatyczna zupa. Banalnie prosta i rozgrzewająca.

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
    oliwa/ masło/ olej do smażenia
    1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    3 ząbki czosnku
    1 serek topiony
    sól, pieprz, curry, papryka ostra, gałka muszkatołowa, tymianek
    4-6 łyżek startego sera żółtego
    groszek ptysiowy/ grzanki wg upodobań
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa cebulowa Krem

Zupa-krem cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrojoną w piórka lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy, aż cebula zmięknie ( ok 15 minut).
  • 2. W garnku zagotować bulion. Dodać cebulę, serek topiony. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Podajemy: Na dno talerza wysypujemy około 1 łyżkę startego sera żółtego i zalewamy gorącą zupą. Podajemy solo bądź z groszkiem ptysiowym. grzankami. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować