CEBULARZE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nauczyła mnie je robić Babcia. Zawsze wychodzą idealne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -2 jajka
    -2 płaskie łyżki cukru
    - 1i1/2 szklanki mleka
    -60g masła
    -50g drożdży
    -1i1/2 łyżeczki soli
    -2 cebule
    -pieprz
    -mak
    -przyprawa uniwersalna
    -ok. 800g mąki

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier utrzeć. W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić masło. Ostudzić, rozprowadzić drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Przesiać mąkę i dodać sól. Dodać jajka i mieszankę z drożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypując mąkę. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki, doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem, odstawić. Blachę wyłożyć papierem do wypieków. Z wyrośniętego ciasta formować placki, rozłożyć cebulę, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu ok. 20 min, do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy