Bułki pszenno kukurydziane

0 (0 ocen)

bułki ....................

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    200 g mąki kukurydzianej
    50 g świeżych drożdży
    1,5 szk letniej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    50 g margaryny Kasia
    1 białko

Bułki pszenno kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić i przestudzić.
    Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne.
    Dodać do drożdży wodę, sól, margarynę i wodę oraz obie mąki i dokładnie wyrobić ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Z gotowego ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Każdą bułeczkę leciutko naciąć na krzyż i posmarować rozmąconym białkiem.
    Odczekać aż bułki wyrosną.
    Piec je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od mocy pieczenia piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy