Bułeczki z konfiturami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Stary, sprawdzony przepis. Zawsze się udaje

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki, 3 jajka, szklanka cukru, 10 dkg drożdży, pół kostki margaryny, szczypta soli, 2 szklanki mleka, konfitura z porzeczek, tłuszcz do formy.


Bułeczki z konfiturami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyzkami mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. 2 jajka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do mąki wraz z rozczynem, solą i stopiona margaryną. Wyrabiamy ręką ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Z ciasta formujemy bułeczki, nadziewamy konfiturą i układamy na blasze. Odstawiamy. Gdy wyrosną smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 180 ˚C.

Porady

Możemy zrezygnować z posypywania cukrem bułeczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy