To chyba moje pierwsze takie oficjalne bułeczki. Wyszły super smaczne i na śniadanie pasują jak ulał ;)
Składniki:
Składniki na około 5 bułeczek
275 gr mąki pszennej
150 ml mleka razem z 3-4 łyżkami słodkiej śmietanki
15-20 gr drożdży
3/4 łyżeczki cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
2-3 łyżki roztopionego masła (jest to około 50 gr )
1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
sezam do obsypania bułeczek
Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z letniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
2. Mąkę oraz sól i żółtko jaja przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło/olej i wyrabiamy do tego momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia/miski. U mnie sprawę załatwił robot, trwało to około 5-7 min.
3. Gotowe ciasto odstawiamy aby podwoiło swoja objętość na około 1 h.
4. Po tym czasie zagniatamy go krótko (odgazowując), formujemy wałek który tniemy na 5 kawałków.
Z kawałków kulamy bułeczki tak aby łączenia ciasta były na spodzie a wierzch bułeczki pozostawał gładki, przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Nacinamy je ostrym nożem i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na około 20 min.
Komentarze