Bułeczki a'la hot-dog - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę.W połowie ciepłego mleka wymieszać troszkę drożdży i wlać do mąki.Delikatnie wymieszać i przykryć.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie zagrzać resztę mleka.Dodać pozostałe drożdże z cukrem oraz solą i wlać do ciasta.Wyrobić je wraz z roztopioną i ostudzoną margaryną.
2.Pieczarki kroimy i dusimy na oleju.Ser żółty ścieramy na tartce,
3.Ciasto rozwałkować na cienkie płaty i pokroić na prostokąty.
4.Parówki kładziemy na ciasto, łyżkę pieczarek oraz odrobinę sera, posypać przyprawami, a następnie zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem oraz posypać ziołami.Piec ok 25 min, w temp 180 st.C
Porady
Do hot-dogów świetnie nadaje się zwykły keczup lub sos czosnkowy z odrobiną keczupu dla przełamania ostrości.
Komentarze