Brzoskwiniowy sernik na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki, łatwy i bardzo dobry deser.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    15 dag mąki
    5 dag cukru pudru
    1 całe jajko
    8 dag masła
    MASA:
    50 dag mielonego białego sera
    10 dag cukru
    5 żółtek
    3 białka
    2 łyżki kaszy manny
    2 cukry waniliowe
    skórka otarta z cytryny (średnia wielkość)
    puszka brzoskwiń

Brzoskwiniowy sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i masłem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kruche ciasto. Następnie wykładamy ciasto na spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Dokładnie wylepiamy boki i spód. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200' C.
    Studzimy i na spodzie kruchego ciasta wykładamy odsączone brzoskwinie.
  • 2. MASA: zmielony ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, kaszą manną, żółtkami, skórką z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
    Całą masę wykładamy na ciasto i brzoskwinie. Pieczemy w temp. 180' C, ok. 1 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy