Botwinkowa z kalarepą chłodnik

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chłodnik na upalne dni i nie tylko. Smaki mojego dzieciństwa. Botwinkę bardzo lubię i kojarzy mi się z moją babcią która ta zupę robiła.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kalarepa
    1 marchewka
    1 pęczek botwinki
    1 litr bulionu drobiowego
    1 litr wody
    sól, cukier
    śmietana słodka 30m%
    1/3 pęczka koperku

Botwinkowa z kalarepą chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę, marchewkę, buraczki obieram, myję i kroję w kostkę. Do garnka wlewam bulion, wodę dodaję pokrojone warzywa i gotuję do miękkości około 30 minut. Doprawiam solą, pieprzem. Do schłodzonej zupy dodaję śmietanę i koperek pokrojony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy