Botwinka.

0 (0 ocen)

Mój mąż i syn bardzo lubią tę zupę.

Składniki:

  • 10 szt. młodych buraczków z liśćmi
    1 pęczek młodej włoszczyzny
    9 małych młodych ziemniaków
    warzywna przyprawa uniwersalna
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka cukru
    1 paczka barszczu - zupki w proszku
    pieprz
    porcje rosołowe
    śmietana 18-procentowa

Botwinka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • botwinka 1. Na porcjach rosołowych ugotować wywar. Przyprawić przyprawą warzywną. Włoszczyznę (marchew, por, pietruszkę i seler wraz z nacią pokroić w kostkę/półplasterki). Buraczki wraz z czerwonymi łodyżkami również drobno pokroić. Wrzucić warzywa do wywaru i gotować. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków i warzyw. Doprawić octem, cukrem, pieprzem i wsypać zupkę w proszku. Śmietanę rozrobić w miseczce z odrobiną zupy i zaciągnąć zupę. Już nie zagotowywać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy