Biszkopt z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 min

nieskomplikowane ciasto pozwoli nawet leniuchom zrobić je szybko

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    półtora szklanek cukru
    6 łyżek oleju
    2 łyżki octu
    2 szk mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Mak:
    półtora lub 1 szklanka maku
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka

Biszkopt z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty na biszkopt mieszamy ze sobą i pieczemy ok 45 min. w zależności od wyrośnięcia kroimy na dwie bądź na trzy części w poziomie. Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę. Margarynę rozpuścić i dodać do niej utarty mak z cukrem i żółtkami, ostudzić. Do tej masy dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Gotować do tej chwili aż zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy biszkopt raz lub dwa razy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy