Biszkopt z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek należy przygotować mak. Mak zalać wodą i gotować około 20 minut często mieszając. Pozostawić do wystygnięcia a potem odcedzić na drobnym sitku. Mak zmielić na maszynce o drobnych oczkach 2 lub 3 razy. Dodać cukier, jajka mąkę, zapach migdałowy i dokładnie wymieszać.
2.Biszkopt: jaka zmiksować z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać wcześniej wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewniana łyżką. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Tak przygotowaną masę należy wlać do formy i wstawić do piekarnika na 180 stopni na czas ok 35 minut.
3.W tym czasie kiedy biszkopt się piecze, można przystąpić do wykończenia masy makowej. Należy rozpuścić całą margarynę w garnku i stopniowo dodawać wcześniej przygotowany mak cały czas mieszając aż masa całkowicie zgęstnieje.
4.Upieczony biszkopt przekroić na dwie równe części. Na jedną z nich wyłożyć masę makową i przykryć drugą częścią. Polewa: margarynę rozpuścić w garnku, dodać pozostałe składniki cały czas mieszając. Polewę należy ostudzić i polać nią ciasto zarówno na wierzchu jak i na bokach. Tak gotowe ciasto można udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów.
Komentarze