Biszkopt z makiem

4.5 (179 ocen)

  • 50 min

Proste i smaczne ciasto. Długo zachowuje świeżość co sprawia, że możemy długo się nim delektować

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 proszek do pieczenia
    Masa:
    1,5 szklanki maku
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru
    zapach migdałowy
    Polewa:
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    do dekoracji: orzechy, płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek należy przygotować mak. Mak zalać wodą i gotować około 20 minut często mieszając. Pozostawić do wystygnięcia a potem odcedzić na drobnym sitku. Mak zmielić na maszynce o drobnych oczkach 2 lub 3 razy. Dodać cukier, jajka mąkę, zapach migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • 2. Biszkopt: jaka zmiksować z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać wcześniej wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewniana łyżką. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Tak przygotowaną masę należy wlać do formy i wstawić do piekarnika na 180 stopni na czas ok 35 minut.
  • 3. W tym czasie kiedy biszkopt się piecze, można przystąpić do wykończenia masy makowej. Należy rozpuścić całą margarynę w garnku i stopniowo dodawać wcześniej przygotowany mak cały czas mieszając aż masa całkowicie zgęstnieje.
  • 4. Upieczony biszkopt przekroić na dwie równe części. Na jedną z nich wyłożyć masę makową i przykryć drugą częścią. Polewa: margarynę rozpuścić w garnku, dodać pozostałe składniki cały czas mieszając. Polewę należy ostudzić i polać nią ciasto zarówno na wierzchu jak i na bokach. Tak gotowe ciasto można udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować