Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

Nie zbyt skomplikowana potrawa,prosta i szybka w przygotowaniu.Jednak karmelizowana cebulka nadaje całej potrawie charakteru.

Składniki:

  • 700 g białej kiełbasy parzonej
    6 dużych czerwonych cebul
    2 łyżki kremu balsamicznego
    2 łyżki cukru brązowego
    1 łyżka syropu klonowego/miodu
    50 ml czerwonego wina wytrawnego
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól morska

Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą kiełbaskę kroimy na połowę,smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20-30 minut.W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka.Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy cebulę i smażymy.Kiedy cebulka troszkę zmięknie dodajemy wino,cukier,syrop klonowy i krem balsamiczny.Dusimy na średnim ogniu około 15 minut.Następnie dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze wszystko razem około 15 minut,aż sos odparuje,a cebulka będzie miękka.Na cebulę układamy upieczone kiełbaski.Podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy