Barszcz zabielany

0 (0 ocen)

Pyszny, rozgrzewający barszczyk

Składniki:

  • na 2 litry zupy:

    40 dag żeberek wędzonych
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    0,5 kg buraków
    1większy ziemniak
    1 łyżka soku z cytryny
    0,5 szkl. słodkiej śmietany 18%
    1 duży ząbek czosnku
    przyprawy:
    pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
    pieprz mielony, sól i maggi do doprawienia
    koperek lub natka pietruszki

Barszcz zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko wkładam do 2 litrów zimnej wody, zagotowuję, odszumowuję i dodaję warzywa (oprócz buraków) w całości. Gotuję 15 minut, dodaję ziemniaki i gotuję dalsze 20 minut po czym wyjmuję jarzyny.Marchewkę ścieram na tarce jarzynowej, pozostałe odrzucam.Do zupy dodaję starkowane na jarzynowej tarce buraki. Po 15 minutach gotowania zakwaszam sokiem z cytryny i zaciągam śmietaną.Przyprawiam. Posypuję zieleniną i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy