Bananowiec na zimno
Składniki:
- * 1 kostka masła
* 2/3 szklanki cukru pudru
* cukier waniliowy
* sok z połowy cytryny
* ok 1 kg bananów
* dodatkowo 2 banany
* 2 galaretki: żółta i czerwona
Bananowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Galaretkę żółtą rozpuścić w 400 ml gorącej wody następnie wystudzić.
Banany zblenderować . Do masy bananowej wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać.
Kostkę masła zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać masę bananową i jeszcze raz zmiksować.
Na koniec dodać przestudzoną żółtą galaretkę, wymieszać.
Wlać do tortownicy , ja użyłam 22 cm. i wsadzić do lodówki na ok. 3 godziny ponieważ musi dobrze się stężeć .
Następnie rozpuścić galaretkę czerwoną w 400 ml gorącej wody, schłodzić – najlepiej do lekkiego stężenia.
Blachę wyłożyć z lodówki, udekorować talarami bananów i zalać tężejącą się galaretką .
Odstawić do schłodzenia .
Komentarze