Bananowiec na zimno

0 (0 ocen)

bez pieczenia

Składniki:

  • * 1 kostka masła

    * 2/3 szklanki cukru pudru

    * cukier waniliowy

    * sok z połowy cytryny

    * ok 1 kg bananów

    * dodatkowo 2 banany

    * 2 galaretki: żółta i czerwona

Bananowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę żółtą rozpuścić w 400 ml gorącej wody następnie wystudzić.

    Banany zblenderować . Do masy bananowej wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać.

    Kostkę masła zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać masę bananową i jeszcze raz zmiksować.

    Na koniec dodać przestudzoną żółtą galaretkę, wymieszać.

    Wlać do tortownicy , ja użyłam 22 cm. i wsadzić do lodówki na ok. 3 godziny ponieważ musi dobrze się stężeć .

    Następnie rozpuścić galaretkę czerwoną w 400 ml gorącej wody, schłodzić – najlepiej do lekkiego stężenia.

    Blachę wyłożyć z lodówki, udekorować talarami bananów i zalać tężejącą się galaretką .

    Odstawić do schłodzenia .

Komentarze

Podobne przepisy