Banany to jedne z bardziej lubianych owoców, które świetnie nadają się jako dodatek do ciast. Z tego też powodu kolejnym przepisem jaki Tobie przedstawię będzie “bananowiec”
Bananowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na dnie formy (ja użyłam tortownicy 22 cm) układamy warstwę herbatników.
2.Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.
3.Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na herbatniki. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
3.Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.
4.Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.
Komentarze