Bananowiec na zimno

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Banany to jedne z bardziej lubianych owoców, które świetnie nadają się jako dodatek do ciast. Z tego też powodu kolejnym przepisem jaki Tobie przedstawię będzie “bananowiec”

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników
    1 kg - bananów
    3 - żółtka
    3 - białka
    1 szczypta - soli
    1½ kostki - masła
    1 szklanka - cukru pudru
    1 - galaretka cytrynowa
    1 - galaretka pomarańczowa
    1 - galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Herbaty Jajko

Bananowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na dnie formy (ja użyłam tortownicy 22 cm) układamy warstwę herbatników.

    2.Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.

    3.Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na herbatniki. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

    3.Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.

    4.Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Herbatniki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować