Bananowe mini puddingi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna i zdorwa przekąska, wystarczy wyjąć z lodówki!

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g kaszy manny
    2 banany
    4 szklanki mleka
    1 łyżka cukru trzcinowego
    ulubiona czekolada

Bananowe mini puddingi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 3 i 1/2 szkl mleka.
  • 2. Banany rozgnieść na papkę widelcem i dodać do mleka razem z cukrem.
  • 3. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę i wlać mieszankę na gotujące się z bananami mleko. Zmniejszyć płomień i gotować często mieszając, aż do zgęstnięcia kaszy.
  • 4. Przygotować silikonowe formy na muffiny: każdą opłukać pod bieżącą wodą, aby były wilgotne w środku. Nalać do nich do połowy kaszę, posypać posiekaną czekoladą i zapełnić foremki kaszą. Odstawić do ostygnięcia.
    Kiedy puddingi przestygną schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).

Porady

Puddingi wyjmuje się bardzo łatwo, wystarczy jedynie zwilżyć foremki wodą przed nałożeniem kaszy i schłodzić deser. Podawać z gorącymi sosami (malinowy/ czekoladowy) i świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy