mini pączki bananowe

4.48 (154 ocen)

  • 20 min

Łakocie dla amatorów bananów, ich smak jest tutaj wyczuwalny na pierwszym miejscu. Puszyste i błyskawiczne, porcja na około 14 - 16 sztuk.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 gramów pulpy bananowej (około 2,5 średnich bananów)
    1 jajo
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną lub ryżową)
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 łyżki cukru (możemy użyć brązowego)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3/4 łyżki spirytusu lub octu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksowane owoce ucieramy z solą, jajem, cukrami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia do dokładnego połączenia składników.
    Na rozgrzany olej kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki stołowej, smażymy na złoto z obu stron. Aby ciasto lepiej odchodziło od łyżki, możemy ją zmoczyć w miseczce z olejem.
    Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem, smacznego.

Porady

Banany powinny być średnio dojrzałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować