Baletki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te ciasteczka to takie małe biszkopciki.Przełożone dżemem z czerwonej porzeczki nabrały charakteru.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki
    ok. 3 łyżki suchego maku
    do przełożenia dżem lub marmolada

Baletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze na puszystą masę.Zestawić i ubijać jeszcze trochę dla ostudzenia masy.Przesianą mąkę wmieszać delikatnie na 2-3 razy.Gotowe ciasto wykładać na blachę łyżeczką,formując zgrabne,okrągłe ciasteczka.Posypać makiem.Piec 200 C przez około 7- 10 minut.Po wyjęciu i ochłodzeniu ciastka składać po dwa zlepiając marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy