Babka z malinami i twarożkowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Cieszy oko i podniebienie. WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE CIASTA na moim blogu: http://spichlerzprzepisow.blogspot.com/ Serdecznie zapraszam. :)

Składniki:

  • Składniki (2 blachy):
    76 dag mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    6 dag drożdży
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    półtorej szklanki maślanki
    szklanka oleju
    maliny lub inne owoce 30-40 dag

    Masa:
    30 dag twarogu
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki maślanki
    2 żółtka

Babka z malinami i twarożkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże posyp cukrem.
    Maślankę roztrzep z jajkami i olejem. Dodaj drożdże, następnie mąkę, połącz. Podziel masę na 2 części i do 1 dodaj kakao, wyrób dwa ciasta. Odstaw. Gdy ciasta wyrosną, rozwałkuj na 2 długie, szerokie pasy.

    Masa:
    Składniki utrzyj, posmaruj jedno ciasto, posyp lekko rozgniecionymi malinami. Przykryj drugim ciastem. Skręć, ułóż w formie do babki. Przyciśnij mocno brzegi do siebie. Piecz ok. 30 min - niskie 40 min - wysokie ciasto w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy