Babka z jagodami

0 (0 ocen)

Babka na bazie serka mascarpone z dodatkiem jagód. Babka jest wilgotna, pyszna i długo utrzymuje świeżość.

Składniki:

  • 300g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    250 g serka mascarpone
    1 budyń waniliowy
    jagody

Babka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać porcjami mascarpone po jednym jajku i cały czas miksować na średnich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać połowę masy wsypać jagody i zalać resztą masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Babkę wyjąć z pieca i po około 10 minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy