1.Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysta masa. Dodać serek kremowy w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć łyżką do przygotowanej foremki. Piec przez 65 minut (do tzw. suchego patyczka) na drugiej półce od dołu w temperaturze 160 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremce. Oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować motylkami cukrowymi.
Komentarze