Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wilgotna, bardzo puszysta i smaczna babka. Polecam ją, bo jest najlepszą babką jaką jadłam!

  • 1 min

Składniki:

  • - 5 średnich jaj lub 6 małych
    -1 szkl. cukru
    - 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl, mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4-5 łyżek majonezu
    -2 łyżki kakao ciemnego
    - kilka kropel aromatu cytrynowego

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żołtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąki połączone z proszkiem do pieczenia i miksujemy, Na koniec dodajemy majonez i aromat. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy na blaszkę na przemian, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka, ok. 50 min.

Porady

Jeśli chcemy nadać ciastu innego smaku, można mąkę ziemniaczaną zamienić na budyń kokosowy i wiórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy