Babeczki drożdżowe z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostały cukier i ciepłe mleko oraz roztrzepane jajka z żółtkiem. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione, ostudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od rąk przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na ok.1 godz.)
2.Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. W dłoni uformować niewielki placuszek z ciasta, położyć płaską łyżeczkę konfitury i zwinąć w pączusia. Łączeniem w dół każdą kuleczkę przełożyć do papierowych papilotek oraz do foremki na muffiny. Odstawić w ciepłe miejsce,na ok.40 minut, aby ciasto podwoiło swą objętość.
3.Następnie babeczki przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.20 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać motylkami cukrowymi. Smacznego!
Komentarze