Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać zproszkiem i kakao, dodać cukier, cukier wanilinowy i posiekaną na drobnoczekoladę. Masło stopić, ostudzić. Dolać do suchych składników, wymieszać.Dolać olej, ponownie wymieszać i dolać mleko. Wszystko szybko wyrobić łyżką.
Piec rozgrzać dotemp. 200 st C. Do formy do muffinów nakładać ciasto na wysokość ok. 2/3 (łyżkęmożna maczać w wodzie żeby się nie kleiła). Piec ok 17-19 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.
Krem:
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, dodać żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy.
Komentarze