Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ten przepis jest dla mnie bardzo cenny, ponieważ właśnie od niego zaczęłam moją kulinarną przygodę.

  • 25 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 g masła
    100 ml oleju
    250 ml mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    1/4 szkl. kakao

    Krem czekoladowy:
    250 ml śmietany kremówki
    250 g czekolady(gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki
    2 łyżeczki żelatyny

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać zproszkiem i kakao, dodać cukier, cukier wanilinowy i posiekaną na drobnoczekoladę. Masło stopić, ostudzić. Dolać do suchych składników, wymieszać.Dolać olej, ponownie wymieszać i dolać mleko. Wszystko szybko wyrobić łyżką.
    Piec rozgrzać dotemp. 200 st C. Do formy do muffinów nakładać ciasto na wysokość ok. 2/3 (łyżkęmożna maczać w wodzie żeby się nie kleiła). Piec ok 17-19 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.

    Krem:

    Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, dodać żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy