Aromatyczna kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam kalafiora, a ponieważ mój mąż woli treściwe zupy więc musiałam nieco zmodyfikować zwykłą kalafiorową pod jego gusta.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    4 skrzydełka z kurczaka
    1 cebula
    1/2 pora małego
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki koperku
    2 łyżki masła
    garść dowolnego makaronu
    sól, pieprz, ziarenko smaku

Aromatyczna kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i zalewamy zimną wodą.
  • 2. Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle około 2-3 minut aż warzywa zmiękną.
  • 3. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i wkładamy do wody wraz ze skrzydełkami, zagotowujemy.
  • 4. Dodajemy podsmażone warzywa i całość gotujemy ok. 10 minut po czym wkładamy odcedzonego kalafiora.
  • 5. Zupę gotujemy ok. 30 min, w międzyczasie wrzucamy makaron i doprawiamy: solą, pieprzem i ziarenkiem smaku.
  • 6. Skrzydełka wyciągnęłam, żeby oddzielić mięso od kości i wrzucić do zupy, od razu smaczniejsza i bardziej syta staje się zupa.
  • 7. Jeżeli ktoś woli zabielane zupy to w 1/2 szklanki wody ciepłej wrzucamy śmietanę i dobrze potrzepujemy a następnie zabielamy zupę.
    Na końcu dodajemy posiekany koperek.

Porady

Wywar można zrobić na kostce rosołowej, ale wtedy nie będziemy mieli mięska do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy