Aromatyczna kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na mniejsze części i zalewamy zimną wodą.
2.Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle około 2-3 minut aż warzywa zmiękną.
3.Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i wkładamy do wody wraz ze skrzydełkami, zagotowujemy.
4.Dodajemy podsmażone warzywa i całość gotujemy ok. 10 minut po czym wkładamy odcedzonego kalafiora.
5.Zupę gotujemy ok. 30 min, w międzyczasie wrzucamy makaron i doprawiamy: solą, pieprzem i ziarenkiem smaku.
6.Skrzydełka wyciągnęłam, żeby oddzielić mięso od kości i wrzucić do zupy, od razu smaczniejsza i bardziej syta staje się zupa.
7.Jeżeli ktoś woli zabielane zupy to w 1/2 szklanki wody ciepłej wrzucamy śmietanę i dobrze potrzepujemy a następnie zabielamy zupę.
Na końcu dodajemy posiekany koperek.
Porady
Wywar można zrobić na kostce rosołowej, ale wtedy nie będziemy mieli mięska do zupy.
Komentarze