Aloo Gobhi

0 (0 ocen)

Jest to danie kuchni indyjskiej. Może być jako dodatek do dania głównego, ale tak naprawdę jest to pełnoprawne curry. Stanowi połączenie ziemniaków i kalafiora z przyprawami, a dzięki kurkumie ma wspaniały żółty kolor. Prowadzę bloga smakujmy.pl

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
    500 g ziemniaków
    2-3 zielone papryczki chilli
    kawałek imbiru wielkości kciuka
    1 średnia cebula
    1 łyżka nasion czarnej gorczycy
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka mielonego kminu
    2 łyżki wiórków kokosowych
    mały pęczek kolendry
    1 cytryna
    kawałek masła
    sól, pieprz
    olej

Aloo gobhi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik na 220 st. C. Cebulę drobno posiekać. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i drobno posiekać. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w 2 cm kostkę.
    Postawić dużą patelnię o wysokich ściankach (taką, którą można włożyć do piekarnika) na ogniu i dać tłuszcz. Dodać cebulę, papryczki, imbir, kolendrę, gorczycę, kurkumę, kmin i smażyć 7-10 min, aż całość zmięknie i będzie miało złocisty odcień. Dodać ziemniaki, kalafiora, kokos i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i dodać 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zamieszać i wstawić do piekarnika na 20 min. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy