Aksamitny krem szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa jest super-łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawsze mam w domu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę. Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką.

  • 20 min

Składniki:

  • 1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny)
    400-500g mrożonego szpinaku
    100ml słodkiej śmietanki
    łyżka mąki
    sól, czarny pieprz, lubczyk

Aksamitny krem szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około 5 minut. Śmietankę połączyć z mąką i zahartować gorącym wywarem. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i lubczykiem.
    Zmiksować całość na gładko.
    Serwować z grzankami lub gotowanym jajkiem.

Porady

Polecam ugotować rosół wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką aby przygotować z niego smaczną zupę lub sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy