Aksamitny krem dyniowy z curry

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Spotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitne i kremowe w konsystencji, o wyrazistym smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg miąższu z dyni
    2 średnie białe cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1l bulionu
    sól, biały pieprz, curry
    śmietanka kremówka do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Aksamitny krem dyniowy z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aksamitny krem dyniowy z curry 1. Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia.
  • Aksamitny krem dyniowy z curry 2. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut.
  • Aksamitny krem dyniowy z curry 3. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować