A'la leczo z kurkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Było pysznie,danie podałam z ryżem :-)

Składniki:

  • 1 bakłażan
    2 duże słodkie pomidory
    4 cebule
    2 ząbki czosnku (takie większe)
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    150g świeżych kurek
    1 łyżka dobrego masła
    olej rzepakowy do smażenia
    Przyprawy wg.uznania:
    pieprz czarny,curry,sos sojowy ciemny,sól morską,kolendrę mieloną,oregano.kurkumę

A'la leczo z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki czyścimy ,większe kroimy na mniejsze części a małe zostawiamy w całości. Smażymy na rozgrzanym maśle dopóki płyn z nich nie odparuje--odstawiamy.
  • 2. Oczyszczone warzywa kroimy:cebule w krążki,ząbki czosnku drobno siekamy,bakłażana (bez miąższu) papryki na średnią kostkę a pomidory na części.
  • 3. Na rozgrzany olej dodajemy cebulę warzywa i czosnek.Wszystko doprawiamy w/w przyprawami (tyle ile uważamy za słuszne),przykrywamy pokrywą, zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości warzyw,tak żeby były lekko chrupkie.
  • 4. Po tym czasie odkrywamy pokrywę dodajemy wczęśniej usmażone kurki,chwilkę podgrzewamy mieszając i gotowe....

    Podajemy z czym kto lubi :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy