Zupka na rozgrzewkę

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Najlepsza w zimowe wieczory

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryczki chili: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - rosół z kurczaka: 1 litr
    - kurczak wędzony: 0.33 sztuki
    - śmietana: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - czosnek: 2 ząbki
    - posiekane liście kolendry: 0.5 szklanki
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - kminek mielony: 1 łyżeczka

Zupka na rozgrzewkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone papryki chili pieczemy w piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się. Na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty smażymy grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek . Dodajemy cayenne, kolendrę i kminek i smażymy jeszcze 1 minutę, ciągle mieszając. Dodajemy rosół, pieczoną paprykę chili i zagotowujemy. Ostudzoną lekko zupę miksujemy na krem. Dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy pieprzem i dodajemy liście kolendry. Do każdej porcji dokładamy łyżkę śmietany. Pyszne, rozgrzewające danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy