Ziemniaczanka na rozgrzewkę

4.5 (185 ocen)

Idealna zupa na chłodne dni późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny! Znakomicie rozgrzewa i syci! Jest po prostu pyszna!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1-2 laski kiełbasy (np. toruńskiej)
    • mały kubek śmietany
    • olej
    • bulion warzywny z kostki (ok. 1 l)
    • pęczek pietruszki
    • pieprz, sól, ewentualnie przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ziemniaczanka na rozgrzewkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, cebule i czosnek posiekać w kosteczkę.
    2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
    3. Dodać ziemniaki, podsmażać ok. 4-5 min, mieszając cały czas, żeby się nie przypaliły, aż staną się lekko szkliste.
    4. Zalać ziemniaki bulionem i gotować do miękkości.
    5. Podsmażyć na oleju do zrumienienia pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dodać do zupy i zagotować.
    6. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i solą lub przyprawa uniwersalna.
    7. Podawać obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.
    Można dodać do zupy także zrumieniony, pokrojony w kostkę boczek, a w wersji piątkowej (postnej) podsmażone na rumiano, pokrojone w plasterki pieczarki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować