Zupa ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Serwuję ją z porem, bobem i majerankiem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ziemniaki (obrane): 500 gramów
    - por (biała część): 4 sztuki
    - bób (mrożony, obrany ze skóry): 250 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - bekon (plastry pokrojone w paski): 4 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - bulion: 1 litr
    - bekon (bardzo gruby plaster): 1 sztuka
    - ser topiony (łagodny, np. złoty ementaler): 250 gramów
    - śmietana gęsta: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - majeranek: 1 łyżka

Zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  • 2. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut.
    Następnie dodać serek topiony, wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować.
  • 3. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy