Zupa z zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw, jest pożywna i smaczna. Idealnie wpisuje się w jesienną aurę.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    5-7 ziemniaków
    1 cebula
    Pół szklanki śmietany 18%
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Oliwa
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz

Zupa z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą (warzywa można zalać bulionem). Dodajemy soczewicę, liść laurowy, ziele angielskie oraz podsmażoną cebulkę. Całość gotujemy na małym ogniu, do miękkości soczewicy. Śmietanę hartujemy wrzącą zupą i dolewamy do garnka. Całość mieszamy doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wody lub bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy