Zupa z kapustą i zieloną soczewicą

4.49 (184 ocen)

Kapusta i soczewica to dla mnie nietypowe połączenie. Zupa jednak wyszłam smaczna na tyle, że na jednej porcji się nie skończyło :)

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
    1/4 główki kapusty
    2-3 duże marchewki
    biała część pora
    2 papryki, czerwona i żółta
    kawałek selera
    2l wywaru warzywnego lub wody
    1 liść laurowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Zupa z kapustą i zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku. Odstawiamy.

    Warzywa obieramy, kroimy drobno. Przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy. Zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować