Zupa z soczewicy z polskim makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Zaskakująco dobre połączenie odrobiny orientu i polskiej tradycji

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • bulion warzywny lub drobiowy - 1 litr
    ok 130 g soczewicy - dowolnej
    2 marchewki
    1 por
    1 mała cebula
    2 pietruszki (korzeń)
    2 ząbki czosnku
    1/2 niedużej ostrej papryczki chili (mogą być suszone płatki chili)
    Lubella makaron 5 jaj krajanka
    sól i pieprz

Zupa z soczewicy z polskim makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
    2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu na oleju.
    3. Do cebuli dodajemy warzywa i podsmażamy tak, żeby się nie przypaliły - niech będą ładnie zeszklone.
    4. Dodajemy pokrojoną i wypestkowaną papryczkę chili i jeszcze chwilę smażymy.
    5. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy sól i pieprz.
    6. Soczewicę płuczemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż soczewica zmięknie, a następnie miksujemy.
    7. Makaron Lubella gotujemy zgodnie z instrukcją.
    8. Do ugotowanej zupy dodajemy makaron i podajemy póki ciepłe. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy