Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zupa na każdą okazję :) pyszna i aromatyczna.
Dobra na chłodne dni

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g czerwonej soczewicy
    500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
    500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyzeczka kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    1/4 szklanki śmietanki 30 procent z kartonika
    2 łyżki posiekanej zieleniny ( bazylia, kolendra lub natka pietruszki )
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę.
    Dodać suchą soczewicę oraz przyprawy ( sól, pieprz, kurkumę, curry, paprykę ) i wymieszać.
    Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez około 15-20 minut.
    Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory ( wraz z sokiem i nasionami ) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
    W międzyczasie w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
    Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.

Porady

Ja osobiście podwajam ilość soczewicy i pomidorów, zupa jest bardziej pożywna i jest jej więcej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować