Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać suchą soczewicę oraz przyprawy ( sól, pieprz, kurkumę, curry, paprykę ) i wymieszać.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez około 15-20 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory ( wraz z sokiem i nasionami ) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.
Porady
Ja osobiście podwajam ilość soczewicy i pomidorów, zupa jest bardziej pożywna i jest jej więcej :)
Komentarze