Zupa z puszek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przez niektórych zwana jest meksykańską. Gotowałam, ją w różnych wersjach, ale od jakiegoś czasu robię ją zawsze tak samo, bo tak smakuje mi najlepiej. Zważywszy na ilość zupy jaka wychodzi z podanych składników (ok. 3 litry), jej pożywność, a czas poświęcony na jej wykonanie śmiem twierdzić, że to

  • 40 min

Składniki:

  • 2 puszki fasolki czerwonej
    1 puszka pomidorów ( ja użyłam pomidorów rozdrobnionych do pizzy)
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka groszku konserwowego
    500 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    1 duża papryka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    oregano
    majeranek
    słodka papryka
    ostra papryka
    sól
    pieprz
    opcjonalnie: kilka pieczarek

Zupa z puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić (wraz z zalewą) fasolę, groszek, pomidory i kukurydzę. Dodać ok. 1,5 l wody i zagotować.
  • 2. Na patelni podsmażyć mięso mielone z przyprawami (sól, pieprz, majeranek, słodka papryka) i dodać do zupy.
  • 3. Paprykę umyć (osobiście dodatkowo ją "strugam", bo nie lubię jej zrolowanych skórek po ugotowaniu) i pokroić na paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i razem z papryką zeszklić na patelni, po czym dodać do zupy.
  • 4. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć i także dodać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią, łyżką koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze przez 10 minut. Polecam !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy