Zawsze się zastanawiałam co zrobić z liśćmi których nie wykorzystam do zrobienia gołąbków. Jednym z pomysłów jest zupa.
10 min
Składniki:
Kapusta która pozostała po robieniu gołąbków( u mnie te najjaśniejsze liście z samego środka, drobno posiekane-kilka dużych garści)
2 wędzone kiełbasy(może być boczek)
1 duża cebula
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
5 sporych ziemniaków
2 łyżki oleju
kilka listków lubczyku
pęczek natki
pieprz
przyprawa uniwersalna
łyżka mąki
mały kubek śmietany kwaśnej 18 %
3 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka cukru
Zupa z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 2,5 litra wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i posiekanych listków lubczyku. Cebulę posiekać,zeszklić na oleju,dodać do wody. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną na kawałki kiełbasę,również dać do garnka. Marchew,pietruszkę i seler obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach-do garnka. Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę dodać do wywaru. Na końcu wrzucić kapustę,przykryć i gotować około 15 minut. Po tym czasie do zupy dać koncentrat,posiekaną natkę,cukier,pieprz( około pół łyżeczki)gotować jeszcze chwilę,po czym zaprawić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną.
Komentarze