Zupa z kaczki z ćwikłą i borowikami

0 (0 ocen)

rzadko gości na stole, bo przepis na nią jest słabo znany

Składniki:

  • 4 łyżki masła, 2 cebule pokrojone w półplasterki, 2 kacze udka, 1.2 litra rosołu z kury, 175 g pokrojonej kapusty białej, 675 g pokrojonych buraków ćwikłowych, 15 g suszonych borowików, gałązka tymianku, 400 g fasoli konserwowej, 2 łyżki octu winnego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 150 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżki chrzanu w zalewie, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zupa z kaczki z ćwikłą i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło i zrumienić cebulę, dodać mięso z kaczki, zalać rosołem, włożyć kapustę, buraki, grzyby, tymianek i fasolkę, przykryć. Gotować na umiarkowanym ogniu 75 minut. Z zupy usunąć jak najwięcej tłuszczu, wybrać mięso, pokroić je na plastry i włożyć je z powrotem do garnka. Dodać ocet i doprawić pieprzem. Domieszać śmietanę z chrzanem. Przybrać w miseczkach natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy