Zupa z czereśni i czerwonego wina

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja!

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg czereśni
    200 ml wina półsłodkiego czerwonego
    100 ml wody
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka miodu rzepakowego
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    świeża mięta

Zupa z czereśni i czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie myjemy i drylujemy.
    Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą,
    resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód.
  • 2. Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia.Posypujemy świeżą posiekaną miętą.
    Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu.

Komentarze

Podobne przepisy