Uwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja!
30 min
Składniki:
1/2 kg czereśni
200 ml wina półsłodkiego czerwonego
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki kukurydzianej
świeża mięta
Zupa z czereśni i czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myjemy i drylujemy.
Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą,
resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód.
2.Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia.Posypujemy świeżą posiekaną miętą.
Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu.
Komentarze