zupa truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Stary dobry przepis :) uwielbiam :) Można oczywiście kombinować z dodatkiem cynamonu, goździków, wanilii itd, ale ta klasyczna wersja najbardziej mi odpowiada.

  • 15 min

Składniki:

  • 700 gramów truskawek
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki ( z małą górką) mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
    makaron lub groszek ptysiowy wg potrzeb

Zupa truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki, przepłukać, odsączyć z wody, odszypułkować, zmiksować (można zostawić sobie większe kawałki).
    Przecier wlać do garnka, zalać 0,5 litrem wody, dodać cukier, gotować około 7 minut.
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do zupy, zagotować, wymieszać. Wyłączyć gaz, śmietankę zahartować dwiema łyżkami zupy, wlać do garnka, wymieszać.
    Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy