Zupa szpinakowa z ziemniaczkami i plasterkami kabanosa

0 (0 ocen)

  • 5 min

Szpinak jest pełen wartości odżywczych a do tego ma wyjątkowy smak. Zupka z niego z dodatkiem młodych ziemniaczków i kabanosa jest wyśmienita

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    150 g listków szpinaku
    6 średniej wielkości młodych ziemniaczków
    1 duża marchewka
    1 ½ l rosołu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    10 g kabanosa
    pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    czosnek granulowany
    Przyprawa do dań Kucharek
    1/3 szklanki śmietany

Zupa szpinakowa z ziemniaczkami i plasterkami kabanosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gorącego rosołu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy listki szpinaku i dusimy pod przykryciem 10 minut następnie rozcieramy je blenderem i dodajemy do rosołu, mieszamy.
  • 3. Śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i zaciągamy całość, przyprawiamy i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Porady

Jeśli ktoś preferuje zupy-krem to warzywa można rozetrzeć blenderem, ja zrobiłam ją z młodymi ziemniaczkami więc nie chciałam już ich rozcierać:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy