Zupa polsko-wietnamska

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w książce " Kuchnia " Nigelli Lawson - zmodyfikowałam do swoich potrzeb i powstała ta zupka

Składniki:

  • - 4 kotlety ze schabu
    - 1 mała główka młodej kapusty
    - 200g makaronu Chou Pei
    - 2 marchewki małe
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 ząbki czosnku
    - kawałek świeżego imbiru
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 2 l. rosołu
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - 90 g kiełek fasoli mung

Zupa polsko-wietnamska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Zalewamy go sokiem z cytryny, dodajemy sos sojowy, paprykę w proszku. mieszamy i odstawiamy na 15min do lodówki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy. Kapustę myjemy i szatkujemy. Oliwę rozgrzewamy na patelni , dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek , i starty imbir. Mieszamy z minutę na patelni , po czym dodajemy mięso wraz z marynatą. Obsmażamy do złotego koloru mięsa. Kapustę z marchewką zalewamy rosołem i gotujemy. Kiedy mięso będzie miało złoty kolorek wlewamy całą zawartość do garnka z kapustą , dokładamy kiełki fasoli. Wszystko razem gotujemy do miękkości kapusty i mięsa. Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy