Zupa ogórkowa curry z ciecierzycą i pokrzywą

0 (0 ocen)

Wszyscy znają zupę z kiszonego ogórka... a ze świeżego? Już niewiele, a jest naprawdę zachwycająca.

Składniki:

  • 1 długi ogórek
    0,5 kubka ciecierzycy
    2 średnie marchewki
    1 por (biała część)
    100 g pokrzywy
    2 średnie ziemniaki
    2 średnie buraki
    1 korpus kurczaka
    2 listki laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka kurkumy
    0,5 łyżeczki kozieradki
    kolendra
    gałka muszkatołowa mielona
    kardamon
    chilli pieprz cayenne
    3 ząbki czosnku
    1 cm kawałek imbiru
    sól morska

Zupa ogórkowa curry z ciecierzycą i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korpus zagotować w wodzie (około 2 litry) z liściem laurowym, zielem angielskim. Pogotować około 15 min następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i buraki oraz w krążki marchewkę i ciecierzycę, posolić. Gotować około 15 min. Dodać pokrzywę- nasz była świeża i były to młode czubeczki przelane ciepłą wodą, por pokrojony w piórka i wszystkie przyprawy. Pogotować około 10 min, dodać startego na grubych oczkach ogórka, doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy