Zupa curry z ciecierzycą

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Inna wersja zupy jarzynowej, bardzo smaczna i sycąca o lekko orientalnym smaku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 2 bataty
    2) ziemniak
    3) 400 g ciecierzycy
    4) 6 pomidorów
    5) 2 papryki czerwone
    6) 100 g świeżego szpinaku
    7) pół szklanki oliwek
    8) łyżka miodu
    9) cebula
    10) 2 ząbki czosnku
    11) sól
    12) pieprz
    13) 2 łyżeczki curry
    14) chili
    15) kmin rzymski
    16) masło
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa curry z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, po tym czasie gotujemy do miękkości.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i w garnku z grubym dnem podsmażamy na rozgrzanym maśle.
  • 3. Ziemniaka i bataty obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy.
  • 4. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę i dodajemy je do cebuli i chwilę dusimy, a następnie dodajemy ok. 500 ml wody oraz przyprawy (curry, sól, pieprz, kmin rzymski, szczypta chili i miód) i gotujemy, aż bataty i ziemniak będą miękkie.
  • 5. Paprykę kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą i szpinakiem dodajemy do zupy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki i w razie potrzeby dolewamy trochę wody i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować