Zupa curry z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, po tym czasie gotujemy do miękkości.
2.Cebulę i czosnek drobno siekamy i w garnku z grubym dnem podsmażamy na rozgrzanym maśle.
3.Ziemniaka i bataty obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy.
4.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę i dodajemy je do cebuli i chwilę dusimy, a następnie dodajemy ok. 500 ml wody oraz przyprawy (curry, sól, pieprz, kmin rzymski, szczypta chili i miód) i gotujemy, aż bataty i ziemniak będą miękkie.
5.Paprykę kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą i szpinakiem dodajemy do zupy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki i w razie potrzeby dolewamy trochę wody i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i chili.
Komentarze