Zupa marchwiowa z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Aromatyczna, lekko słodka w smaku.... jednym słowem pyszna jesienna zupka.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 80 dag marchwii
    2 średnie cebule
    2 łyżki masła
    2 łyzki mąki
    800 ml bulionu warzywnego
    125 ml wytrawnego wina białego
    20 g śmietany 30%
    sól
    pieprz
    2 łyżki pestek dyni
    10 dag creme fraiche

Zupa marchwiowa z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać i pokroić na grubsze kawałki.
  • 2. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić, dodać cebulę, podsmażyć.
    Dodać marchewki, krótko poddusić. Oprószyć mąką, chwilę poddusić.
  • 3. Dodać bulion, śmietankę i wino, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok 25 min. pod przykryciem.
  • 4. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  • 5. Zupę zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Gotowy posypać prażonymi pestkami dyni. Udekorować creme fraiche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy