Zima kojarzy mi się z imbirem i cytrusami, dlatego kremowa zupa marchewkowa z dodatkiem imbiru, soku pomarańczowego i suszonych pomidorów to moja propozycja na chłodny zimowy wieczór - nasyci i rozgrzeje.
Składniki:
1) 6 dużych marchewek
2) 2 średnie ziemniaki
3) kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
4) mała pietruszka
5) cebula
6) 8 suszonych pomidorów
7) 700 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
8) szklanka soku pomarańczowego
9) sól, pieprz czarny
10) szczypta cukru
11) chili
12) rozmaryn
13) śmietana
14) koperek
15) olej rzepakowy
Zupa marchewkowa z imbirem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Imbir drobno siekamy, cebulę, marchewkę, ziemniaki i suszone pomidory kroimy w kostkę.
2.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone suszone pomidory, cebulę i imbir i wszystko podduszamy. Następnie dodajemy marchewkę i ziemniaki i chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, cukier i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i zagotowujemy.
3.Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dekorujemy posiekanym koperkiem oraz kleksem śmietany i chili. Opcjonalnie zupę możemy też posypać uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze